image
image
image
image
image
image
image
image

Végre megújulhat a színház, a szakemberek szerint a legjobb helyen lesz az átmeneti otthon

Két évadra bezárja kapuit a Győri Nemezi Színház, hogy 2021 őszére teljesen megújulva fogadhassa a kultúra szerelmeseit. Azt, hogy két évig hová járhatunk színházba, Borkai Zsolt polgármester személyesen jelentette be az összevont társulati ülésen.

 

Borkai Zsolt polgármester – a projekt a társulatokat és a lakosságot is nagymértékben érintő jelentőségére való tekintettel – személyesen látogatta meg a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett összevont társulati ülését. A polgármester hangsúlyozta, a Győri Nemzeti Színház felújítása évek óta napirenden van, a 70-es években épült épület jelen állapotában már nem felel meg a 21. századi igényeknek.  2019 őszétől két évadra átmeneti helyet kell keresni a teátrumnak, ugyanis megkezdődhet a felújítás, amely az épületet kívül, belül, valamint a II. János Pál pápa teret és a színház teljes környezetét érinti.

 

Orbán Viktor miniszterelnök Borkai Zsolt győri polgármesterrel közösen még áprilisban jelentette be, hogy a Modern Városok Program részeként, kormányzati támogatással 20 milliárd forintból valósulhat meg a Győri Nemzeti Színház épületének és környezetének a teljes körű felújítása. A projekt a város Európa Kulturális Fővárosa pályázata szempontjából is fontos, hiszen a kulturális intézmények megújítása önkormányzati önerőből folyamatosan zajlik, de a színházfelújítás más lépték, amelyre a Modern Városok Program kínálja a lehetőséget.

 

A polgármester elárulta: a két társulat a színház felújításának idejére, az Olimpiai Sportpark multifunkcionális csarnokába költözik. A várhatóan két évadon át tartó munkálatok idejére olyan átmeneti helyszínt kellett találni, amely méltó és megfelelő helye lesz a színvonalas előadásoknak, könnyen megközelíthető és technikailag is ki tudja szolgálni a kulturális igényeket. A szakemberek együtt keresték a legjobb megoldást, mert rengeteg szempontot kellett figyelembe venni. A szakmával történt egyeztetések után, úgy tűnik, hogy mindenki számára a legmegnyugtatóbb döntés született.

 

Borkai Zsolt elmondta, az elmúlt években a sportfejlesztések, amelyekre Győrnek szüksége van, megvalósultak, de mindig a multifunkcionalitásban gondolkoztak a beruházásoknál. Most ez az előrelátás adja a lehetőségét annak, hogy nem sátorban, méltatlan körülmények között, hanem a város legmodernebb központjában tudják megoldani a színház elhelyezését. A sport átmenetileg átadja a helyét a kultúrának, hiszen a város kultúraszerető lakossága és a két társulat is megérdemli, hogy a folytonosság és az előadások fenntarthatóak legyenek. A kulturális beruházások pedig megkezdődnek, az átmeneti időszakra mindenkitől együttműködést és türelmet kér. Borkai Zsolt megköszönte a társulatok valamennyi tagjának a magas színvonalon végzett művészeti tevékenységet, amely teltházas előadásokat eredményez. A győri lakosságtól pedig azt kérte, hogy az átmeneti időszakban is tiszteljék meg bizalmukkal az előadásokat, hiszen mindenki mindent elkövet annak érdekében, hogy a színházkedvelőket ugyanolyan magas színvonalon tudják kiszolgálni.

 

Az Olimpiai Sportpark nagy csarnokában mind a magasság, az akusztika, a tér, mind a kiszolgáló létesítmények, a tárolási lehetőségek, az öltözők adottak, csekély átalakításra van csak szükség. Nem utolsó szempont volt a parkolási lehetőségek biztosítása, ami szintén megoldható az OSP környezetében. Fontos hangsúlyozni, hogy az OSP sportcélú hasznosítása is folytatódik, hiszen a hatalmas létesítmény többi helyiségében folytatódhat a sporttevékenység, így mindenkinek megtalálják majd a helyét ezen a területen is.

 

Páternoszter Piroska polgármesteri biztos megnyugtatta a jelenlévőket, több ágazat fogott össze a színházért, azért, hogy ne veszítsék el a nézőket, a bérleteseket, azonban ehhez a közös együttműködésre is szükség lesz. Hogy milyen legyen a megújult színház és az előtte lévő tér, arra vonatkozóan a város jövőre nagyszabású tervpályázatot ír ki, amelyben a zöld környezet is fontos szempont lesz – emelte ki a polgármesteri biztos.

 

Kiss János, a Győri Balett igaztója felelevenítette: amikor 1977-ben először járt a színházban, az ország legszebb színháza volt, csodát láttak, amelynek közel 40 éve részesei a kultúra napszámosaiként. Most úgy érzi, hogy egy újabb csoda részesei lehetnek. Az ország második legnagyobb színházaként, naponta 650 látogatóval, nehéz volt új helyszínt választani, de a legjobb és legbölcsebb döntés született azzal, hogy a sport vadonatúj fellegvárát engedték át a kultúrának, köszönet érte – hangsúlyozta az igazgató.

 

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója köszönetet mondott a helyszín választásért, a társulattól pedig sok türelmet kért.