image
image
image
image
image
image
image
image

Ünnepel a Bárczi iskola

Az ünnepség kezdetén, 9.30 órakor Kara Ákos, Győr-Moson-Sopron Megye Közgyulésének alelnöke és Borsfai László, az intézmény igazgatója köszönti a megjelenteket. Ezt követőn, 10.00 órától a többcélú intézmény szakmai bemutatása, bemutatkozása következik.

 11 órától az intézmény hatodik szakmai egységét, az úgynevezett „fejlesztő iskolát” adják át. Ez az iskolatípus a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekek ellátását célozza. Két csoportban 6-6 gyermek fejlesztését tudják biztosítani nappali bejárásos formában. A 22,7 milliós összköltségu új épület megvalósításához a fenntartó Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 13 millió Ft-ot biztosított, emellett az intézmény pályázati úton 8 millió Ft-ot nyert a Fogyatékos Gyermekek, Tanulók Felzárkóztatásáért Országos Közalapítvány pályázatán, 1,7 millió Ft-ot pedig építőanyagra a Wienerberger zRt. Jövővár pályázatán.

A „fejlesztő iskola” hivatalos átadása után az intézmény udvarán vadonatúj díszburkolattal ellátott közösségi tér avatására kerül sor, amelyet a Lebó Ferenc győri szobrászmuvész által erre az alkalomra készített Bárczi Gusztáv emlékmuve fog díszíteni. A közösségi tér megvalósítását az iskola saját erőből fedezte. 

A jubileumi program zárásként az iskola muhelyépületében elkészített kiállítást tekinthetik meg a vendégek. – számolt be Ponty Zita, megyei sajtóreferens.

Az intézmény 1977 óta látja el a megye értelmileg akadályozott gyermekinek nevelését- oktatását óvodás kortól fiatal felnőtt korig. Iskolai programjaik keretében, egész napos nevelési rendszerben speciális képzésekben részesülnek tanulóik: gyógytestnevelés, gyógyúszás, logopédia, zeneterápia; sport-, főző-, kézimunka-, és barkácsszakkör. Tanulólétszámuk a többéves átlagot tekintve 180 fő. Tanulóik többsége hátrányos helyzetu; szociokulturális környezetük indokolja a hangsúlyos gyermekvédelmi tevékenységet.