Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Új fényben a vallás és a kultúra háza

A Nepomuki Szent János kápolnának és az Öt Templom Fesztiválközpontnak is otthont adó Ráth Mátyás téri műemléki épületet két ütemben újította fel az önkormányzat…

 

2006 után elhatároztuk, hogy visszaadjuk egy egykor patinás városrész régi fényét. Ezért indítottuk el az újvárosi rehabilitációt, amelyek mára számos eleme valósult meg, s most egy újabb nagy múltú épület újulhatott meg mintegy 62 millió forintból az önkormányzat beruházásában.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester. Hozzátette, a város, az egyházmegye és a lokálpatrióta vállalkozások szoros együttműködése már eddig is sok szép eredményt hozott, utalva többek között a közelmúltban átadott belvárosi keresztútra.

 

„Közép-Európában szinte nincs olyan település, ahol ne állna egy-egy szobor, vagy kápolna Nepomuki Szent János tiszteletére, akinek élete ma is példaértékű számunkra.”- hangsúlyozta dr. Veres András győri megyéspüspök, aki köszönetet mondott azért, hogy az önkormányzat a világi célú épületrész mellett az egyházi tárgyú kápolnát is felújította, mindkettőt egyformán fontosnak tartotta. Az ünnepségen dr. Veres András áldotta meg a felújított kápolnát.

 

„A Zsinagóga előtt elkészült Bethlen István térhez hasonlóan ez az épület is Újváros egyik kapuja, hiszen aki a Bécsi kapu tér felől érkezik, a kápolnát pillantja meg először.” – mondta dr. Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. Hozzáfűzte, az elmúlt időszakban állami támogatásból, önkormányzati forrásból és a pályázati lehetőségek kihasználásával is több egyházi épületet sikerült felújítani a közelben, elég csak az Evangélikus Szigetre, a Szent József templomra, a Zsinagóga korábbi felújítására, vagy a mostani kápolna-felújításra gondolni.

 

A Karzat Színház részéről Borsa Kata, az Öt Templom Fesztivál programigazgatója mondott köszönetet a felújításért. Nepomuki Szent János a hidak védőszentje, ahogy az Öt Templom Fesztivál is a hidak építéséről szól. „Nagy öröm számunkra, hogy ebben az épületben működhetünk, és hogy ilyen csodálatosan megújult környezetben várhatjuk a fesztivál jövő csütörtöki kezdetét.”

 

Az 1840-es években épült kápolna és lakás (napjainkban fesztiválközpont) felújítása 2018-ban és 2019-ben, két ütemben valósult meg. Első körben az önkormányzati tulajdonban álló épület külső homlokzata, külső nyílászárói, tetőszerkezete újult meg közel 32 millió forintból. A második körben, idén tavasszal az épület belső helyiségei következtek, köztük a Kápolna az előterével és a hozzá kapcsolódó kripta, a lakó épületrész két szobája, konyhája, mosdója. A szintén önkormányzati beruházásban megvalósult munkálatok értéke meghaladta a 30 millió forintot.