image
image
image
image
image
image
image
image

Soltész Miklós a fogyatékos-ügy és az időskorúak ellátásának helyzetéről

Az alelnök a szociális jogszabályok közelmúltbeli megváltoztatásának hatásairól és következményeiről folytatott helyzetelemző beszélgetést vendéglátójával, Kara Ákossal,a megyei közgyulés alelnökével, illetve Szabó Erikkel, Győr Megyei Jogú Város Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága alelnökével, Méri Attilával, a megyei közgyulés tanácsnokával, az Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság tagjával, valamint a megyei érdekképviseleti szervezetek vezetőivel.

Kara Ákos elmondta, az alelnök városunkban is tájékozódik arról, hogy a kormányzat szociális szférában hozott döntéseinek milyen helyi hatásai tapasztalhatók. Hozzátette, a sok negatívum ellenére konstruktív munkát szeretnének folytatni, és keresik a jobbító lehetőségeket. Mint mondta, a megyei önkormányzatnak szociális területen 390 millió forinttal kevesebb pénz áll rendelkezésére, amiből ugyanazt a feladatot kell ellátniuk, mint a korábbi években.

Soltész Miklós hangsúlyozta, 2007 az esélyegyenlőség európai éve, hazánkban is ennek szellemében kellene a döntéseket meghozni, ám ez sajnos nem tapasztalható. A fogyatékos-üggyel kapcsolatban kifejtette, a Parlament a napokban fogadta el a törvényt. Ennek előzménye, hogy a kilencvenes évek végén elfogadott törvény szerint 2005-re kellett volna teljesülnie az akadálymentesítésnek, de ezt a kormány elhalasztotta. 2006-ban új törvényről szavaztak, amelynek hibája az volt, hogy túl kevés pénzt biztosított erre a célra, és túlságosan (2013-ig) kitolta a határidőt. Egy évi helyben járás után most elfogadták a törvényt.

Az alelnök elmondta, a jogszabálynak több gyenge pontja is van. Az egyik, hogy bár az önkormányzatoknál most már 2010-et jelöli meg az akadálymentesítés határidejének, az üzleti szféra számára ez továbbra is 2013. Az sem helyes, hogy túl nagy önrészt hárítanak az önkormányzatokra, mert a kisebb települések ezért vagy egyáltalán nem, vagy nem megfelelő színvonalon tudják teljesíteni a feladatot. Szintén hiba, hogy 2010-ig az ügyfélszolgálatokat kell akadálymentesíteni, de az óvodákat, iskolákat nem, pedig az érintettek nagy része oda gyakrabban megy, mint ügyfélszolgálatokra. Hozzátette, a törvény nagy hibája a kormányzati pénzek hiánya, vagyis az EU-s pályázatok sikerén múlik, hogy megvalósulnak-e az akadálymentesítések, vagy sem.

Kiemelte, ha egy halmozottan sérült embert a családtagja szállít, de nem a fogyatékos nevén van az autó, akkor be kell fizetni a teljesítmény adót. A Fidesz ezért módosító indítványt nyújtott be, hogy azoknak se kelljen fizetni, akiknek nem a saját nevükön van az autó, de a kormányoldal ezt leszavazta, amit az alelnök cinikusnak nevezett, mert országosan ez nem jelentett volna nagy kiesést, de az érintetteknek óriási segítség lett volna.

Az időskorúak ellátásával kapcsolatban hangsúlyozta, már az előző évben jelentősen szigorították a bentlakásos intézmények normatíváját, az idén pedig 20 százalékos csökkenés tapasztalható akkor, amikor az energiaárak, a fenntartási költségek, a bérre rakódó költségek emelkedtek. Véleménye szerint ennek súlyos következményei lesznek, hiszen az intézményvezetők már most nem látják biztosítottnak a jövőt.

A szakmai beszélgetés után Soltész Miklós programja a megyei önkormányzat által fenntartott szociális intézmény, a koroncó-zöldmajori Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézményének látogatásával zárul.