image
image
image
image
image
image
image
image

Seprik és mossák az utakat Győrben - Tesztelik az ormányost

A feladatot ellátó gépeket mutatta be kedden a szolgáltató Győr – Marcalvárosban, ahol munka közben volt látható többek között a parkolók hatékony tisztítására is alkalmas, tesztelés alatt lévő speciális porszívó berendezés.

Gyakran előfordul, hogy a seprőgépek nem férnek oda a parkolók szegélyeihez, mert ott autók állnak, ezzel együtt jogos elvárás, hogy az útpadka ott is tiszta legyen. Ezt a helyzetet oldja meg az Ormányosnak keresztelt berendezést, amely a porszívó elvén muködik és még szuk helyen is alkalmas arra, hogy az 1 köbméteres gyujtőtartályából induló szívócső segítségével a gépet kezelő munkatárs a burkolat és az útpadka találkozási pontjánál lerakódott port, falevelet és darabos szemetet összegyujtse.

A mintegy 320 ezer folyóméter útpadka mellett a járdák és az utak fizikai tisztítását végzi az a 6 darab seprőgép, amelyek a Belvárosban, a tömegközlekedési útvonalakon és a lakóutcákban dolgoznak.

A seprőgépek flottája két modern géppel bővül az idén. A beruházások részeként a napokban érkezett a szolgáltatóhoz az a rövid tengelytávú, fordulékony kisgép, amely a városközpontban takarítja a burkolatot, a másik új gép pedig már úton van Győrbe, hamarosan az is munkába áll.

Újdonság, hogy a cég szakemberei a seprőgépek munkáját összehangolták a funyíró kisgépek programjával, ami azt jelenti, hogy ahol nyírják a füvet – az első kör már befejeződött -, ott a nap végéig megjelennek a seprőgépek is, így az esetlegesen a járdára került nyiradék éjszakára nem marad a burkolaton, hanem azt a seprőgépek összetakarítják.

A megyeszékhely élhetőségének javítása és a porterhelés csökkentése érdekében a közelmúltban elkezdték az utak mosását. A Társaság szintén a beruházások részeként 3 darab új konténeres autót szerelt fel mosó adapterrel, amelyek éjjel, amikor nincsen forgalom leöblítik az utakat, így azok amellett, hogy maradandóan tiszták lesznek, fel is frissülnek.

Az útmosók napi feladatát úgy állították össze, hogy 10 naponként azaz minden dekádban legalább egyszer a Győrben takarított utakat át tudják mosni. A gépsor munkáját segíti egy nagynyomású berendezés is – Woma -, amely a lerakódott, odaszáradt koszt és szemetet képes a vízsugár nagy erejével felúsztatni, ami ezután könnyen feltakarítható.

A gépi úttisztítás eszköztára a 125 millió forintos beruházásnak köszönhetően 3 darab útmosó adapterrel felszerelt új konténeres autóval és 2 darab seprőgéppel bővült tavaszra. Az egyik új seprőgép már munkába állt, a másik a napokban érkezik a cég telephelyére.

A gépi úttisztítás hatékony végrehajtását nagyban segíti a Komszol Kft-nél üzembe helyezett muholdas helymeghatározó rendszer, melynek segítségével a központi számítógépeken – amelyeket látnak az ügyfélszolgálaton dolgozók is – 15 másodpercenként megtekinthető a munkafolyamatban résztvevő gépek pillanatnyi sebessége és tartózkodási helye.

A fejlesztéseknek és az új munkaszervezésnek köszönhetően Győr város takarított útjait hetente /7 naponta/ felseprik és dekádonként /10 naponta/ felmossák. – adott tájékoztatást Nagy Csaba, a társaság szóvivője.