image
image
image
image
image
image
image
image

Mire ügyeljenek a mezőgazdasági őstermelők?

Az adó- és járulék törvények módosítása 2007. január elsejétől több pontján megváltoztatta a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó szabályokat.

A TB-törvény értelmében a mezőgazdasági őstermelők is csak abban az esetben vehetik igénybe az ingyenes orvosi ellátást, ha 2007-től rendszeresen fizetik a TB járulékot. Az őstermelők biztosításhoz kötött járulékfizetése a tárgyévet megelőző évben szerzett bevételük alapján történik.

Annak az őstermelőnek, akinek őstermelésből származó bevétele 2006-ban nem haladta meg a 7 millió forintot, e bevételének 20 százaléka után 8,5 százalék nyugdíjbiztosítási járulékot és 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie.

Ha az őstermelő bevétele meghaladta a 7 millió forintot, akkor a minimálbér, vagyis 65.500 forint után kell megfizetnie a járulékokat az egészségbiztosítási pénztárnak. Ezek pedig: a 29 százalék társadalombiztosítási, a 8,5 százalék egyéni nyugdíjbiztosítási, a 4 százalék természetbeni, valamint a 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékok (összesen 44,5 %).

Jelentős változások történtek az adóbevallási és adatszolgáltatási rendben is. A mezőgazdasági őstermelőnek negyedévente járulékbevallást kell teljesítenie, kizárólag elektronikus úton. Az elektronikus adózásra kötelezett őstermelőknek is ügyfélkaput kell nyitni az okmányirodán. A pár percet igénylő regisztrációt követően az APEH-hoz is be kell jelenteni a regisztráció megtörténtét a 06180-as nyomtatványon. Az elektronikus bevallást könyvelő, adótanácsadó is feladhatja, amit viszont szintén előre be kell jelenteni az adóhatóságnak.

Az első bevallási határidő 2007. április 12.

A foglalkoztatónak nem minősülő, biztosított őstermelőnek nem kell bevallást benyújtania, ha 2006-ban nem volt bevétele.

A járulék fizetésére kötelezett őstermelőknek március végéig el kell juttatniuk az APEH részére a 07T1051 számú adatlapot. A nyomtatványok az APEH honlapján (www.apeh.hu) letölthetők le.

A témával kapcsolatos további információk az APEH ügyfélszolgálatain vagy a 06-40 / 42-42-42-es hívószámú tájékoztatási vonalon kérhetők. – tájékoztatott az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.