image
image
image
image
image
image
image
image

Milyen lesz a II. János Pál tér?

A hangulatos térfelszín alatt robotok parkolhatnak autóinkkal: Szabadtéri előadásokra is alkalmas közösségi teret, árnyas pihenőterületeket, hangulatos lugas alatti teraszokat álmodtak a koncepcióterv készítői a felszínre. Alatta egy automata mélygarázs húzódna, ahol nem mi kormányoznánk a helyére az autónkat, hanem megtenné ezt helyettünk a technika.

 

A Győrplusz 2018. 10. 26-i számának beszámolója a koncepciótervről:

 

Ahogy eddig már számos, a Modern Városok Programban megvalósuló projektnél megtettük, ezúttal a színház előtti tér rekonstrukciójának elképzeléseit mutatjuk be. Borkai Zsolt polgármester korábban úgy fogalmazott, az idén negyven éves színházépület két nagyszerű társulat otthona: a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett a város kulturális életének kiemelkedő képviselői. Ez a művészeti munka megérdemli, hogy egy korszerű épületben működjenek, másrészt pedig a belváros rehabilitációjának is fontos eleme a színház és a tér felújítása. Páternoszter Piroska polgármesteri biztostól megtudtuk, elkészült a tér koncepcióterve. Mint mondta, a TSPC Kft. által elkészített terv egy élettel teli, közösségi funkciókkal felvértezett teret és érdekes megoldásokat vázol fel. „Ha ez a koncepció megvalósul, a kérdésre, hogy milyen lesz a II. János Pál tér, röviden így tudnék válaszolni: Átmenetet képez a klasszikus tér és a park fogalma között, így a hétköznapokon egy kellemes sétáló és pihenőövezettel gazdagodna a Belváros, amely emellett időszakos eseményeknek – mint a Táncfesztivál – is méltó otthona lenne.”

Lüktető belvároshoz lüktető tér

A koncepciót Kádár Mihály a TSPC Kft. vezető tervezője mutatta be. Megtudtuk, hogy a tér felújításával a forgalmi rend az elképzelések szerint jelentősen megváltozik a területen, amelyet egyrészt a tér alatt megnyíló mélygarázs, másrészt pedig a gyalogos forgalom még hangsúlyosabb védelme egyaránt indokol. Ezzel együtt a jelenleg többszörösen tagolt tér teljesen akadálymentessé, a színház főbejárata is mindenki számára könnyen megközelíthetővé válik. A különböző szintek felszíni kialakításai egyrészt díszesebbé teszik a teret, másrészt pedig ezek a térfelszín-elemek a közösségi rendezvények nézőtereként is szolgálnának. A téren a zöldfelületek az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt kapnak, a gyep mellett virágok, örökzöldek, díszfüvek, időszakos egynyári ültetések színesíthetik a látványt, emellett pedig az árnyékot adó fák, a vendéglátó terekhez kapcsolódó nyitott teraszokat nyári időszakban árnyékoló lugasok jellemeznék. A csobogó víz is látványos formában jelenhet meg, míg a megvilágítás a tér látványvilágához alkalmazkodik.

 

A korábban betöltött rendezvényekre alkalmas funkciót megújult formában biztosítja az elképzelés, amely szerint a főbejárat előtt egy burkolt rendezvénytér jön létre mobilszínpad elhelyezésének lehetőségével. A színháztér déli része ezzel szemben park jellegű kialakítást kapna, sőt a főhomlokzatot és a rendezvényteret is zöldfelületek ölelik majd körbe a tervek szerint. Az ülőfelületeket a növénykazetták szélét adó alacsony falak részeként alakítanák ki. A koncepció szerint a színházépület mellé kerülő Kisfaludy terem főbejárata előtt kamara előadások befogadására alkalmas kiteresedés jön létre, amelyhez épített lelátó is tartozik, kihasználva az új Kisfaludy terem és a színház tér közötti magassági eltérést. A Kisfaludy teremnek helyet adó épületben elhelyezett kávézó jó időben asztalokkal kitelepülve további vonzerőt biztosíthat a területnek. A vendéglátó teraszok a Schweidel utca felől is hangsúlyt kapnak az egységesség és az igényesség jegyében, ahol az utca és a színház épülete között összefüggő zöld folyosó jöhet létre. Ezek közé hangulatos, téliesíthető pavilonokat is terveztek.

 

Robotok parkolnának helyettünk

 

A Belváros parkolási gondjainak enyhítését és színházba érkezők könnyebb megállását a tér alatt automata mélygarázs szolgálná  A Bajcsy Zsilinszky utcából megközelíthető lehajtón lesz elérhető a „dokkoló” szint. Ennek működése is érdekes: a sofőr ráhajt a gépjármű számára kijelölt helyre, ahonnan robot-technológia és a teherlift – immáron vezetője nélkül – a megfelelő tároló szintre szállítja az autót. A tervezett megoldás esetében gépjárművet a horizontális lift vagy „vonat” az üres parkolóhelyhez szállítja, ahol a robot az autót a kerekeinél megfogva az üres parkolóhelyre illeszti. Kiürítés esetén a művelet fordított irányban ugyanez. Az automata garázs előnye a hagyományossal szemben a helytakarékosság, hiszen a közlekedő utak nélkül közel dupla annyi autó elhelyezhető a garázsban. A jelenlegi számítások szerint mintegy 270 jármű befogadására nyílna lehetőség, amely a közeljövőben elkészülő kétszáz férőhelyes Árpád úti parkolólemezzel együtt komoly kapacitásnövekedést jelentene a Belvárosban.

 

Az automatizált, gépesített parkoló rendszer négy lifttel fogadhatja majd a gépjárműveket. Ha egyszerre sokan érkeznek a parkolóhoz, a várakozásnak kulturáltabb környezetét tudják megteremteni, mint a hagyományos garázs esetében, ahol az autóban ülve kell megvárni a sor végét, ráadásul az időzítésben egy applikáció is segítséget tud nyújtani. A bemutatott terv szerint a mélygarázs mellett a színház dolgozói részére kibővített teremgarázs is épül.

 

Ezek tehát a koncepcióterv legmarkánsabb elképzelései. A tervezés persze folytatódik tovább, amelyet a megvalósításra váró ötletek mellett a tervezéssel párhuzamosan futó, a város számára nagy jelentőséggel bíró régészeti feltárás eredményei is alakíthatnak majd.

 

A tér tervezésével párhuzamosan a színházépület tervezése is zajlik. A két beruházás nagyságrendje, előkészítésének időigénye, összetettsége és bonyolultsága miatt, a beruházások magas színvonalú megvalósulása érdekében az eredetileg tervezetthez képest várhatóan egy évaddal később, a 2020-21-es évadtól lesz az Olimpiai Sportpark a színház és a Győri Balett társulatainak ideiglenes otthona. – mondta el lapunknak a színház vezetőivel történt csütörtöki egyeztetést követően Páternoszter Piroska polgármesteri biztos.

 

Forrás és további képek: Gyorplusz.hu