image
image
image
image
image
image
image
image

Megújultak a ménfőcsanaki hadisírok

A Horgas úti temető hadisírjával folytatódott a felújítás-sorozat, amelyet a hétvégi Hősök Napja előtt néhány nappal adtak át ünnepélyesen…

 

„Örömteli, hogy ismét egy olyan eseményen lehetünk jelen, amelyen Győr-Ménfőcsanak értékeit ápoljuk.” – kezdte köszöntőjét Laczkovits-Takács Tímea a városrész önkormányzati képviselője. Hozzáfűzte, az itt élők számára fontosak ezek a történelmi értékek, fontos a hagyományok ápolása, a múltunk tisztelete. „Kötelességünk az emlékezés, és az, hogy ezeket az emlékeket és értékeket átadjuk az utánunk jövőknek.”

 

Dr. Fekete Dávid alpolgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy Borkai Zsolt polgármester kezdeményezésére az I. világháborús Centenáriumi Emlékbizottság éppen azért jött létre, hogy Győr méltó módon emlékezzen az értünk hősi halált halt elődökre. Az elmúlt időszakban már eddig is több száz katonasír, háborús emlékmű újult meg, számos ismeretterjesztő programot rendeztek, a vándorkiállítást több ezer fiatal láthatta. Az alpolgármester elmondta, e hétvégén tisztelgünk a Magyar Hősök Emlékünnepén a hazaszeretetből, önfeláldozásból jelesre vizsgázott elődeink előtt. „Erre az alkalomra Győr-Ménfőcsanakon is meg tudtuk újítani a hadisírokat, méltóvá tudtuk tenni azt a környezetet, amely az emlékezés helye, amely a tisztelet és a megbékélés helye.” Az alpolgármester köszönetet mondott Magyarország Kormányának a támogatásért, amelynek révén országszerte számos ilyen emlékhely újulhat meg, s megköszönte Kara Ákos országgyűlési képviselőnek, hogy segítette a pályázatot. Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy hősök nem csak háborúban, hanem az egyszerű hétköznapokon is születnek, és mi, mindannyian hősök lehetünk, ha odafigyelünk környezetünkre, embertársainkra, emberséget tanúsítunk egymás iránt, és áldozatot vállalunk egy jó ügyért.”

 

Dr. Veszprémy László a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója arra emlékeztetett, hogy a Magyar Honvédség 170 éves, és ez alatt a több mint másfél évszázados időszak alatt katonák százezrei áldozták életüket a hazáért. Mint mondta, a történelem nem mindig volt kegyes hozzánk, de a honvédek erejük szerint, olykor pedig erőn felül is helytálltak, hűek maradtak esküjükhöz. Ezt a hűséget kell nekünk is követnünk, és meg kell adnunk a tiszteletet hőseinknek.

 

A katonasírokat Bartók Ferenc, a Szent Kereszt Plébánia OSB plébánosa szentelte újjá. Az ünnepségen Kulcsár Béla katonadalokat adott elő. A harmonikaművésznek személyes kötődése is van az eseményhez, hiszen dédapja, Pintér Pál ugyancsak az első világháborúban halt hősi halált, és neve szerepel a most felújított emlékművön.

A város Hősök Napi megemlékezése 2018. május 25. pénteken 14:00 órakor lesz a Radó-szigeti hősi emlékműnél.