image
image
image
image
image
image
image
image

Hőségriasztás meghosszabbítva

2018. augusztus 8. napján (szerdán) 00.00 órától augusztus 10. napján (pénteken) 24.00 óráig 2. fokú hőségriasztást rendelt el Magyarország egész területére vonatkozóan – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI-vel.

 

Korábban írtuk:

 

Dr. Kovács Attila országos tisztifőorvosi feladatok ellátására jogosult főosztályvezető az Országos Meterolgóiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakami ajánlásait figyelembe véve 2018. július 30. napján (hétfőn) 12. órától augusztus 03. napján (pénteken) 24. óráig 2. fokú hőségriasztást rendelt el Magyarország egész területére vonatkozóan.

A 2. fogkú hőségriasztás esetén az előjelzés szerint a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon elérni (vagy meghaladja) a 25 °C-ot. A másodfokú intézkedést hétfőtől péntek éjfélig rendelték el.

Az Emmi közleményében kiemelte: a nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezért felhívják a figyelmet, hogy a hőség idején mindenki gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról, kerülje az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A legmelegebb órákban, vagyis 11 és 15 óra között lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a tűző napon, a bőrét mindenki megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védje a leégéstől.

Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja. - számolt be a hirado.hu.

A győri önkormányzat kéri a lakosságot, hogy a forró napokban tartózkodjanak naptól védett, lehetőleg hűvös helyen! Fogyasszanak sok folyadékot, szükség esetén keressék fel a légkondicionált üzletközpontokat, egyéb klimatizált, vagy természetesen hűvös helyiségeket, amíg kellően lehűl a szervezetük!

 

Klimatizált helyiségek Győr városában:

 

 

Győr,Budai u.1.

ÁRKÁD Üzletház

Győr, Vasvári Pál u.1/a

Győr PLAZA Üzletház

Győr, Arany J. u. 2

Arrabona (Kaiser) Áruház

Győr,Fehérvári u.3.

InterSPAR

Győr,Királyszéki u

TESCO Hipermarket

Győr,Csipkegyári u. 11.

Dunacenter

Győr,Malomszéki u. 11

Family Center

Győr,Mécs L. u. 1/A

LIDL áruház

Győr,Szeszgyár u. 6

LIDL áruház

Győr,Tihanyi Á. u. 9

LIDL áruház

Győr,Jereváni u. 42

LIDL áruház

Győr,Fehérvári u. 5/A

ALDI áruház

Győr,Vasvári P. u. 1

McDonalds

Győr,Baross u. 23

McDonalds

Győr,Pápai u

McDonalds

Győr,Nagysándor József u. 31

ETO Park

 


Az intézmények a saját nyitvatartási rendjük szerint tartanak nyitva.