image
image
image
image
image
image
image
image

Közgyulés: Elfogadták a város gazdasági programját

A második napirendi pontként a város négy éves gazdasági programját tárgyalta a testület. Simon Róbert Balázs alpolgármester prezentációjában ismertette, a program fő alapelve a munkahelyteremtés, illetve a mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítése.

A győri önkormányzat 2006-tól 2010-ig terjedő gazdasági programjában kiemelt programként kezelik a Széchenyi tér felújítását, Győr-Újváros városrész rehabilitációját, a Marcalvárosi Uszoda megvalósítását, Győr és térsége hulladékgazdálkodási rendszert, az Autopolis programot, a Mosoni-Duna rehabilitációját, a Győr-Gönyü Országos Közforgalmi Kikötő fejlesztését és a közlekedésfejlesztést.

Az előterjesztést itt olvashatja. 

Az alpolgármester az oktatással kapcsolatban hangsúlyozta, cél, hogy az intézmények kínálatát a munkaerőpiachoz igazítsák. Fontos pontként említette az egészségügyben az egy orvos egy rendelő elv megvalósulását.

A város kiemelt kérdéskörként kezeli a kultúra és idegenforgalom kérdését. Serfőző Eszter idegenforgalmi referens prezentációjában kifejtette, szélesköru információgyujtést végeztek a turisztikai igényekről, hozzátette, szükség van turisztikai hosszú, közép és rövid távú program elkészítésére, mert ilyen a városban 11 éve nem készült. Mint mondta, 2008-tól a fesztiválok területén megújulás várható. A már jól bevált rendezvénysorozatok mellett új, nívós programsorozatokat terveznek. Példaként említette a vaskakas, a Lőcsei Fehér Asszony, vagy éppen Szent László legendája köré felfuzhető fesztiválokat, emellett a Táncfesztivált nemzetközi színvonalúvá tennék. Fejlesztik az egyházi, a gyógyturizmust, és tematikus programcsomagokat állítanak össze például a gasztronómia, ökoturizmus, zarándok-turizmus, bortúrák témakörében. Mint mondta, a turisztikai marketinget is erősíteni kell, ez már el is kezdődött, jelenleg finn és kínai beutaztató irodákkal tárgyalnak, amelynek révén növekedhet az itt töltött vendégéjszakák száma. Kitért a jövő héten a fővárosban sorra kerülő turisztikai kiállításra, ahol városunk saját standdal képviselteti magát. Emellett számos belföldi városban, és kilenc európai nagyvárosban – köztük Párizsban és Brüsszelben népszerusítik Győrt.

Reider Ernő informatikai csoportvezető az informatikai fejlesztésekről számolt be. Ezek közül kiemelkedő az a GVOP projekt, amelynek keretében a hivatali részeknél szigetszeruen muködő rendszereket egy közös rendszerbe integrálják. Ez az e-önkormányzat megvalósításának alapja. Ugyancsak kiemelt elem a digitális város megvalósítása.

A napirend vitája során Eredics Imre szocialista frakcióvezető kifejtette, véleménye szerint az anyag nem mentes a belső ellentmondásoktól, bizonyos részek túl részletesek, mások pedig elnagyoltak. Simon Róbert alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági program konkrétumokkal foglalkozik, amelyeket részletesen kifejtettek, ezért jóval terjedelmesebb, mint az előző ciklusban elfogadott 13 oldalas anyag. Eredics Imre szerint az anyag központjában az autopolis programnak kellene állnia, amire Ottófi Rudolf alpolgármester elmondta, mivel a programot bizonytalanságok jellemzik, nem kívántak csupán erre az egy témára koncentrálni, de figyelmeztetett, az kiemelt programként szerepel az anyagban.

A több mint három órás vita után a közgyulés 23 igen, 3 nem és 5 tartózkodás mellett elfogadta a négy éves gazdasági programot.