image
image
image
image
image
image
image
image

Kamerák is figyelik a zugszemetelőket

Az illegális hulladék elhelyezése minden esetben szankciót von maga után, s az idén még szigorúbb ellenőrzések jönnek. Az enyhébb közlekedési szabálysértések esetén azonban figyelmeztetéssel is megúszhatjuk…

 

A városban jelentkező zugszemetelés ellen néhány éve harcot hirdetett az önkormányzat. A Közterület-Felügyelet, a rendőrség, a Győr-Szol Zrt. és a polgárőrség együttműködésével létrejött hulladék kommandó révén jelentősen nőtt a felderítés hatékonysága, hiszen míg 2013-2014-ben éves szinten 50 körüli intézkedés számról beszélhettünk, addig a múlt évre ez az adat meghaladta a 800-at. Ezzel együtt továbbra is gondot jelent a közterületi szemét, ezért a szigorú fellépés folytatódik. Ahogy Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester a márciusi közgyűlésen – amikor a Közterület Felügyelet munkájáról került beszámoló a testület elé - hangsúlyozta, az illegális szemét elszállítása évente hetvenmillió forintba kerül a városnak. Ha ezek a szemét elhelyezések nem lennének, más, hasznos dologra lehetne költeni ezt a pénzt. A hulladék kommandó egyébként 2015-ben kezdte a közös akciókat, abban az évben már 212, egy évvel később 405, tavaly pedig már 805 eljárást folytattak a szemetelés miatt, azaz 2014 óta tizenháromszor több esetet tártak fel. – hangsúlyozta az alpolgármester, aki egy újdonságról is beszámolt: 2018-ban – a rendőrséggel és a járási hivatallal együttműködve – kamerákat is elhelyeznek a zugszemetes területeken, amelyek a rendőrségre lesznek bekötve, így akkor is eljárás indítható, ha helyszíni tettenérés nem is történt. A kamerák helye – akár a traffipax esetében – változtatható, így több helyszín tartható ellenőrzés alatt.

 

Truka István A Közterület-Felügyelet vezetője hozzáfűzte, az idei évre kapott két fős létszámfejlesztést is a zugszemetelés még jobb felderítésére szánják, ahogy ebben a munkában továbbra is részt vesznek a mezőőrök is. Elmondta, a szemetelők minden esetben szankcióra számíthatnak, ezzel szemben a közlekedéssel kapcsolatos szabálysértéseknél elnézőbbek a munkatársak, igyekeznek megértően viszonyulni a megnövekedett forgalom okozta problémákra, ezért gyakran élnek – a bírságolás helyett - figyelmeztetéssel. A durva szabálytalanságok felett azért nem hunynak szemet. 2017-ben közel 6500 szabálysértő gépjárművezetővel szemben kellett különböző intézkedést kezdeményezni, kerékbilincs felhelyezésére 1885, míg közigazgatási bírság kiszabására 409 esetben került sor. Mint megtudtuk, bár magas az esetszám, az intézkedő közterület felügyelőkre kevés állampolgári panasz érkezik. Az alpolgármester hozzáfűzte, a kerékbilincs nyilván kellemetlen, de még mindig humánusabb és olcsóbb büntetés, mint az elszállítás.

 

A Közterület-Felügyelet az elmúlt évben hétvégenként a rendőrséggel hajtott végre célirányos ellenőrzéseket az éjszakába nyúlóan a Belvárosban, ahol elsősorban a közterületi tiltott alkoholfogyasztást igyekeztek kiszűrni. Ellenőrizték az utcai kéregetőket, az illegális árusítást, az építkezések környékét – többek között az esőzések utáni sárfelhordás eltakarítását, és ezeket az akciókat az idén is folytatják. A szolgálat vezetője úgy fogalmazott, a cél, a közterületi rend fenntartása a győriek érdekében, és persze azért is, hogy az ide érkezők is egy tiszta, rendezett város képével találkozzanak.