Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Hogy időseink se váljanak áldozattá

2000 darab bűnmegelőzési matricát oszt ki az önkormányzat Idősügyi Tanácsa valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a közbiztonság megőrzése és az idősek védelme érdekében. A tájékoztató oldalunkról is letölthető.

 

„A megyei rendőr-főkapitányság nyár elején indított prevenciós programjához csatlakozott az Idősügyi Tanács, amelynek támogatásával most több ezer győri idős emberhez juttatjuk el a figyelemfelhívó matricát.” – mondta el Radnóti Ákos alpolgármester, az Idősügyi Tanács alelnöke. Hozzátette, a csalók a szépkorúak jóhiszeműségét kihasználva lopják meg őket, a megelőző program pedig ezt szeretné megakadályozni. A tanács csütörtöki ülésén több időseket tömörítő szervezetnek is átadtak a matricából, akik tagjaik között osztják majd szét, de aki nem jut hozzá, az a Városháza portájáról is beszerezheti ingyenesen, illetve letöltheti a honlapounkról.

 

A megyei főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya prevenciós programját a szépkorúak sértetté válásának megelőzése érdekében hirdette meg, mivel az év első felében több úgynevezett trükkös módszerrel elkövetett bűncselekmény történt, amelyekben kifejezetten időseket vertek át. Ilyen trükkös módszer például, amikor közüzemi szolgáltatók nevével visszaélő „áldíjbeszedők, álszerelők” óraleolvasás, javítás ürügyén jutnak be a lakásba, ahonnan - a figyelmet elterelve – értékeket lopnak el, vagy az „ellenőrzésért” pénzt kérnek. Előfordult már, hogy valamely családtagjukra hivatkozva csaltak ki pénzt a nyugdíjasokból, vagy kedvező ablakcsere-lehetőséget kínáltak, de a szerződés nem volt valós. A megyei prevenciós program lényege, hogy a célcsoport, vagyis az idősek számára fontos üzeneteket tartalmazó matricát osztanak, amelyet az ajtó belső részére lehet felragasztani, és ha ismeretlen csengetne be, arra rápillantva átgondolhatják, hogy kinyissák-e az ajtót az idegennek.

 

A tanácsülésen Bőhm Szilárd, a megyei főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója kifejtette, a hatvan év feletti korosztály fokozottan veszélyeztetett, nemcsak jóhiszeműségüket használják ki, de bizalmukba férkőznek, ez a korosztály pedig sokszor szívesen fogadja, hogy beszélgetnek velük, így a lakásokba engedik a meggyőző modorú csalókat. Sajnos, ha megtörtént a baj, sok idős ember szégyelli, hogy át tudták verni, ezért nem, vagy csak késlekedve tesznek bejelentést, ami nehezíti a felderítést. A csalás mellett a lopás, a közterületen elsősorban a zseblopás fordul elő. Ez persze nem csak az időseket érinti, fontos tehát, hogy figyeljünk értékeinkre, főként a zsúfolt bevásárló helyeken, táskánkat soha ne hagyjuk nyitva.

 

A képre kattintva nagy méretben letölthető.