image
image
image
image
image
image
image
image

Győri fesztivál Európa legjobbjai között

A győri Öt Templom Fesztivál előkelő társaságba került, a legjobb 26 fesztivál közé sorolta az európai szövetség. A listára kerülőket 715 európai fesztivál közül válogatták…

 

Az Európai Fesztiválok Szövetsége minősítési eljárására 39 országból érkeztek pályázatok, s az összes beérkezett jelölésből tavasszal 715 európai fesztivál - köztük 30 magyar pályázó - nyerte el az EFFE Minősített Fesztivál címet. Közülük választotta ki az EFFE nemzetközi zsűrije azt a 26 díjazott fesztivált, akik a jövőben büszkén viselhetik az „EFFE Laureate Festival” címet. A fődíjakat az Altofest International Contemporary Live Arts Festival (Olaszország), European Film Festival Palic (Szerbia), FMM Sines – Festival Músicas do Mundo (Portugália), a Gdanks Shakespeare Festival (Lengyelország) és az Utrecht Early Music Festival (Hollandia) nyerte, míg a nagydíjat az Edingurgh International Festival vitte el.

 

„Egy évtizede a győri fesztiválkínálat teljes megújuláson ment keresztül, s ma már sok vendég érkezik hozzánk direkt egy-egy nagyrendezvény miatt.” – hangsúlyozta dr. Fekete Dávid alpolgármester. Hozzátette, az idei évben az eddiginél is nagyobb figyelmet kapott a város Európából, köszönhetően a nyári EYOF-nak. Hogy odafigyel ránk Európa, az a mostani díjból is látszik, illetve abból, hogy a közelmúltban egy másik rangos listára, a 168 európai „kulturális és kreatív város” közé is felkerült Győr. Mint mondta, ezek nagyon fontos visszajelzések akkor, amikor a város gőzerővel dolgozik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázaton.

 

„Ez egy óriási elismerés Győrnek és az Öt Templom Fesztiválnak!” – kezdte értékelését Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke. Hozzátette, a kiválasztásnál a fő szempont a művészi érték, a társadalmi beágyazottság és a nemzetközi elkötelezettség volt, és az Öt Templom Fesztivál mindhárom tekintetben kiemelkedő. Ekképp vélekedett a város kulturális életéről is, mint mondta, Győr jó eséllyel pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, ebben a szövetség is támogatja a várost.Pál Kálmán, az Öt Templom Fesztivál igazgatója és Borsa Kata, a fesztivál programigazgatója kifejtette, ez a díj egy út vége és egy új út kezdete. Egy rangos társaságba került a rendezvény, egy olyan európai hálózat tagja lett, amelyből sokat profitálhat a fesztivál és a város. „12 évvel ezelőtt sokan értetlenül néztek ránk a helyszínválasztás miatt, pedig egyedülálló, hogy egy utcában öt vallás temploma található. Ez a fesztivál máshol egyszerűen nem rendezhető meg. Azóta Újváros óriási fejlődésen ment keresztül, az Öt Templom Fesztivál pedig a városrész életének szerves része lett.” – foglalta össze Borsa Kata. Pál Kálmán hozzáfűzte, nincs bonyolult, megfejthetetlen üzenet, ez a fesztivál egyszerűen a szeretetről és az elfogadásról szól.

 

„Az elmúlt években közel megduplázódott a nálunk töltött vendégéjszakák száma, az idén akár a bűvös négyszázezres számot is elérhetjük, s ez rangos fesztiváljainknak is köszönhető, köztük a most európai elismerésben részesült Öt Templom Fesztiválnak. Bízunk a hasonló folytatásban, s Győr kulturális életének továbberősítésén dolgozunk.” – summázta végül dr. Domanyik Eszter a városháza Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője.