Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Az évfordulóra új Radnóti szobor készül

A győri önkormányzat a Kossuth-díjas Melocco Miklóssal, a mű eredeti alkotójával készítteti el újra a ledöntött szobrot, amely a jövő évi Radnóti évfordulóra visszakerül a helyére…

 

Mint ismeretes, a közelmúltban autóval hajtottak a szobornak, amitől az összetört. Időközben jelentkezett és beismerő vallomást tett az a pápai férfi, aki állítása szerint véletlenül hajtott neki a Radnóti szobornak. A férfi úgy nyilatkozott, az ismerőse autójával indult egy győri szórakozóhelyre, de a sűrű ködben eltévedt, és így ütközött a műnek.

 

Borkai Zsolt polgármester 2013. november 20-án bejelentette, az önkormányzat napok óta azon dolgozik, hogy a szobor mielőbb újra ott álljon az emlékhelyen. Felvették a kapcsolatot Melocco Miklóssal, a szobor alkotójával, aki szerdán városunkba érkezett, hogy megtekintse annak darabjait és felmérje, miként állítható helyre az alkotás. „A művésszel folytatott egyeztetések után arra jutottunk, hogy új szobornak kell készülnie, amelyet a város a költségvetéséből finanszíroz. Bár a napokban számos felajánlás érkezett, arra kérem a segíteni szándékozókat, hogy az Advent közeledtével az erre szánt összeggel a rászorulókat segítsék, hiszen Győr a szobor helyreállításának költségeit teljes egészében vállalja.”

 

Simon Róbert Balázs alpolgármester kiemelte, a győri önkormányzat a hasonló esetekben azonnal megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a helyreállítás mielőbb megtörténjen. Példaként említette a néhány éve történt kismegyeri turul szobor megrongálását, ami a következő évi, napoleoni csata emlékére rendezett ünnepségén már újra régi fényében pompázott, új kivilágítást és biztonsági kamerát is kapott. A mostani esetben is hasonlóan gyors intézkedés történik az önkormányzat részéről, így 2014. november 9-én, a költő halálának 70-ik évfordulóján újra az emlékhelyen állhat az alkotás.

 

A szobrászművész lapunknak elmondta, megnézte a szobor darabjait, és úgy látja, azt össze lehet rakni annyira, hogy a múzeum megőrizze, esetleg mellszoborként is lehet hasznosítani, de az emlékhelyre már nem lehet visszaállítani, így az összetört alkotás csak mintául szolgálhat az új szoborhoz. Melocco Miklós hozzátette, nem kívánja újragondolni a művet, az eredetit szeretné rekonstruálni, de az emlékhelyen néhány módosítást eszközölne, a szobor elé például valamiféle lezárást képzel el, hogy ne történhessen újra hasonló baleset.

 

Radnóti Miklóst 1944. november 9-én huszonkét sorstársával együtt lőtték agyon Győr és Abda között. Melocco Miklós egész alakos alkotását 1980. november 10-én állították itt az „erőltetett menet” emlékére. Az új alkotás a tervek szerint tehát egy év múlva, legkésőbb a november 9-i évfordulóra visszakerül az emlékhelyre.