image
image
image
image
image
image
image
image

Az Európai Ifjúsági Parlament ülése Győrben

 2011. június 15–19. között Győrben rendezik az Európai Ifjúsági Parlament (European Youth Parliament, továbbiakban EYP) első nemzetközi ifjúsági fórumát...


Az ülés 16–22 éves magyar és külföldi fiatalok, összesen 80 fő részvételével fog zajlani.  Három napos bizottsági munka előzi meg azt az angol nyelvű plenáris vitát, melyet 2011. június 19-én, vasárnap rendeznek Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Dísztermében.

A Nyári Ifjúsági Fórum fő témája a Duna Régió Stratégia lesz, ezen belül is a résztvevők olyan témákat tárgyalnak meg, melyek kiemelt prioritással rendelkeznek a magyar Európai Uniós elnökség programjában is. Az esemény magyarországi helyszínéül Győrt, "a találkozások városát" választották, támogatva a Duna-stratégiában betöltött szerepét.

 

A rendezvényt az Európai Ifjúsági Parlament magyarországi és lengyelországi nemzeti bizottsága közösen szervezi meg a régió országainak, így Németország, Ausztria, Szlovákia, Szerbia, Bulgária, Horvátország, Csehország és Románia részvételével.

 

A projekt célja kettős: a fiatalok határ menti együttműködésének megerősítése, a globális kihívások (mint például a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás, a migráció) megismertetése a fiatalokkal, az európai együttműködés előmozdítása az ifjúságpolitika területén a lengyel és a magyar ifjúsági szervezet együttműködése által, a különböző országok fiataljai közötti kölcsönös megértés elősegítése a résztvevő országok száma által, valamint a szolidaritás és a tolerancia erősítése a fiatalok között, különösen az Európai Unió társadalmi kohéziójának erősítése érdekében.


Ezen kívül kiemelten fontos szerepet kap a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése, illetve a Duna-stratégia, mint a magyar elnökség egyik prioritásának megismertetése, és az ezzel kapcsolatos problémák és azok megoldási ötleteinek összegyűjtése.

Az Európai Ifjúsági Parlament 1987-ben Franciaországból indult -azóta páneurópai mozgalommá nőtt-, pártoktól és kormányoktól független oktatási program. Magyarországon a Pillar Alapítvány keretei között működő EYP 2007 őszén indította el tevékenységeit. A keretei között szervezett események a fiatalok mindennapjait és jövőjét érintő, az Európai Unió szakpolitikáinak aktualitásait járják körbe.


A résztvevő 16–22 éves fiatalok az Európai Parlamentben ülő felnőtt kollégáik munkáját modellezve ugyanúgy szakbizottságokban és plenáris ülésen vitatják meg Európa aktuális kérdéseit. Az EYP célja elsősorban a fiatalok társadalmi részvételének erősítése és a fiataloknak az Európára jellemző, parlamentáris döntéshozatali folyamatokkal való megismertetése.

A rendezvény a Külügyminisztérium támogatásával valósul meg, mint az Európai Unió Tanácsa Magyar Elnökségének rendezvénye.

 

A rendezvény fővédnöke: Győri Enikő, EU ügyekért felelős államtitkárA rendezvényt megnyitja: Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője