image
image
image
image
image
image
image
image

A Víz Világnapja

A Víz Világnapja alkalmából szerdán rendezvénysorozatot tartottak Győrben a városi önkormányzat, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a Pannon-Víz Zrt és a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezete szervezésében. A programok reggel a révfalui 1954-es árvízi emlékmunél kezdődtek. A rendező szervezetek megkoszorúzták az emlékmuvet. 1954-ben a víz győzött, de ezután megkezdődött a fejlesztés, amelynek révén a várost ma már biztonságos védmuvek védik.

A program a Kálóczy téri árvízvédelmi központban folytatódott, ahol Németh Zoltán alpolgármester köszöntötte a vendégeket. Megnyitó beszédében elmondta, a víz roppant ellentmondásos anyag, baj ha kevés van belőle, és az is, ha sok. A szárazság és az árvizek is komoly pusztításokat okoznak világszerte. A Föld 1,34 milliárd köbkilométert megközelítő vízkészletéből mindössze 37 millió köbkilométer édesvíz (2,7 százalék), a többi sós víz – közvetlen hasznosításra alkalmatlan. Emberi fogyasztásra a föld vízkészletének ez a valamivel több mint két százaléka áll rendelkezésre, de ennek is mintegy 90 százalékát a sarkvidéki jégtakarók és gleccserek foglalják magukba. Ezért fontos a tudatos vízhasználat, a takarékosság, és az ismeretek átadása a fiatal generációknak.

A megnyitó után általános és középiskolás diákok részére kezdődött nyílt nap. A gyerekek látványos bemutatókat követhettek nyomon, köztük laboratóriumi vízvizsgálatokat, vízminőségvédelmi eszközök bemutatását, vetítéseket vízgazdálkodással kapcsolatos témában.

(A képen) Nagy Gyula, az ÉDUKÖVÍZIG vízminőségi kárelhárítási részlegvezetője mutatta be a Sanol berendezést a Kovács Margit ÁMK ötödik C-s diákjainak. A berendezés a környezetbarát anyagot felaprítja, majd az a víz felszínén talált szennyező anyagot magába gyujti. Miután ez megtörtént, ezt összegyujtik, és a megsemmisítőbe szállítják. A szakember egy másik érdekes gépet is bemutatott. A tárcsás olajleszedő hidromotorral muködik, és az olajszennyezésre rátéve a szennyeződés a tárcsákra rárakódik, és összegyujti azt.

A programok délután szakmai előadásokkal folytatódnak, amelynek levezető elnöke Janák Emil, az ÉDUKÖVIZIG igazgatója. A témák között szerepel többek között a Rábaköz – Tóköz vízgazdálkodása, a többcélú vízgazdálkodás fejlesztési lehetőségeinek bemutatása.