Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

190 kamera vigyázza a város biztonságát

Az országban elsőként Győrben épült ki a kamerarendszer, aminek fejlesztése tíz éve folyamatos. Nem csak új kamerákat helyeznek el, de az elavultakat is cserélik, és a gerinchálózatot is fejlesztik…

 

A városi kamerarendszer 2009. ősze óta működik, és azóta évről évre fejleszti a város. Jelenleg Győr 127 pontján 190 kamera működik. A városba bevezető utakat figyelő kamerák éjjellátóval is felszereltek, és 13 helyszínen „virtuális kaput” is kialakítottak, amelyek képes felismerni és rögzíteni az áthaladó autók rendszámát.

 

„Nem véletlenül állunk most a Bisinger sétány Faun és Nimfák szökőkútjánál, hiszen ezt a területet is kamera vigyázza. Az önkormányzat felújította a város csobogóit, köztéri alkotásait, újakat hozott létre, és ezekre a helyekre is kiterjesztette, vagy kiterjeszti a rendszert, a rongálások elkerülése érdekében.” – fogalmazott Radnóti Ákos alpolgármester. Hozzátette, az önkormányzat számos módon támogatja a rendőrség munkáját, a győriek közbiztonságának továbbnövelése érdekében.

 

„Számos lakossági megkeresést kapunk, hogy egy-egy területre helyezzünk el térfigyelő kamerákat, amely sokat segít az adott helyszín biztonságán.” – tette hozzá dr. Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. Kiemelte, a közelmúltban a Bisinger sétány mellett a Káptalandombon és az újvárosi Bethlen téren is megtörtént a fejlesztés, de több helyütt, például a Petőfi hídnál a régit cserélték új kamerára. Az önkormányzat minden évben a költségvetésében különít el több tízmilliós forrást a rendszer fejlesztésére.

 

Tavaly egyébként 16 helyszínen 33 új kamerát helyeztek ki, amelyből kilenc mozgatható, nyolc fix, 16 rendszámfelismerős. A város több - közbiztonsági szempontból kiemelt - pontján az elavult kamerák minőségi cseréje is megtörtént. A térfigyelő kamerarendszer folyamatos bővítése természetesen a rendszer hálózati fejlesztését is igényli, ezért az elmúlt évben három csomóponti gerincfejlesztésre is sor került. Nagy Miklós, rendőr alezredes, a Győri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta, a kamerarendszer több területen is segíti a rendőri feladatok végrehajtását, köztük a város veszélyeztetett területeinek folyamatos megfigyelésében, a közterületen elkövetett jogsértések felderítésében, a közúti közlekedés ellenőrzésében, balesetek rekonstruálásában, vagy épp a rendszámfelismerő rendszer alkalmazásával a körözött gépjárművek kiszűrésében.

 

„Büszkék lehetünk arra, hogy az országban elsőként Győr építette ki a térfigyelő hálózatot, amely azonban folyamatos karbantartást és fejlesztést igényel.” – fejtette ki a kivitelező Patent Security Kft. ügyvezető igazgatója, Bauer László. Hozzáfűzte, a statisztikák azt mutatják, hogy azokról a területekről, ahol térfigyelő rendszer kezd működni, kivonulnak a bűnözők, és ennek megfelelően nő az ott élők biztonságérzete is.

 

A győri kamerák egyébként már számos esetben segítették felgöngyölíteni a jogsértéseket, köztük gépjárműfeltörések, testi sértések elkövetőit azonosították be, de a rendszámfelismerő segítségével közlekedési baleset helyszínéről elhajtó vagy felelősséget el nem ismerő gépjárműveket is több esetben szűrtek ki.